Toertocht juli 2013 + BBQ:

What a beautiful day.
 De hele week al de weersberichten in de gaten gehouden. Blijft het droog of valt onze jaarlijkse BBQ rit in het water? Naar mate week naar een einde liep werd duidelijk dat het vrijwel zeker niet droog zou blijven. Maar ja, wel of geen BBQ in de openlucht, moeten we de rit afzeggen of toch door laten gaan? Voor het hele land gold code geel. Toch hadden zich er 13 deelnemers gemeld voor de BBQ en 10 motoren tijdens de rit waarvan 3 introducés, twee motorrijders en één bijrijder.
 
Anders dan andere jaren waren we te gast op uitnodiging van bewoners van camping De Vlegel in Zandhuizen, Friesland. Een mooie gelegenheid om van daaruit een toer door zuidwest Friesland te maken. De dag begon stralend en de ontvangst bij Xander en Harry op de camping was meer dan geweldig. Een betere start konden we niet maken. Koffie stond klaar voor iedereen en Johan trakteerde op gebak. Zelfs de tafel voor de BBQ was al helemaal mooi opgemaakt.
 
Rond 11:00 uur was het vertrek van uit Zandhuizen. Via binnenweggetjes door prachtige historische dorpen en oude dijkwegen op weg naar Lemmer. De route was uitgezet door Johan zo dicht mogelijk langs de IJsselmeer kust. Van Lemmer door het mooie Gaasterland naar Stavoren, Hindelopen, Workum, Makkum en vervolgens via Bolsward, Sneek, het Friese meren gebied, IJlst weer terug langs de Oostzee naar Zandhuizen.
 
Kort na het vertrek van de camping begon de lucht te betrekken hoewel de temperatuur heel aangenaam bleef. Toen we Lemmer naderden kon je merken dat het vakantieseizoen was. Erg was veel verkeer op de weg en alle terrassen waren gevuld met toeristen. Maar het leuke is dat er juist ook veel schepen onderweg waren. Altijd was er ergens aan de horizon wel een mast of zeil te zien. De haventjes hadden meer iets weg van Saint Tropez en Puerto Banús. Hier ligt al het kapitaal van Nederland opgeslagen. Crisis in Nederland? Welke crisis, verkoop gewoon de boot. En te midden van al deze weelde baanden wij ons een weg op onze eenvoudige tweewielers.
 
Het West Friese landschap is adembenemend. Van het glooiende landschap in het Gaasterland tot aan de Afsluitdijk. Vlak voor Stavoren werd nog een stop gemaakt bij monument voor De Slag bij Warns. Dit  was een veldslag in de Fries-Hollandse oorlogen tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen die op 26 september 1345 plaatsvond. Het aanblik gaf Pieter weer warme gevoelens. De anderen genoten meer van het uitzicht op dit hoogste punt nabij Stavoren. Een enkeling had meer oog voor het naderend onheil boven het monument. De lucht werd heel dreigend en in de verte klonk het gebulder van de donder. Even dreigend als kanonnen op het slagveld. Hoewel ze die in 1345 nog niet hadden, dan hadden die Hollanders de Friezen wel een kopje kleiner gekregen.
 
Na een snelle check van de buienradar op het internet werd de stad Stavoren ingenomen. Tenminste dat was de bedoeling maar de stad was al overbezet door legers van toeristen die iedere beschikbare zetel op de terrassen hadden veroverd. Een plek om droog te schuilen voor het naderend noodweer scheen er niet in te zitten. Uitgerekend dit weekend had de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen besloten van uit Stavoren te starten en het hele stadje was afgesloten voor verkeer. Gelukkig troffen we een restaurant aan de rand van het plaatsje. De standers waren nog niet uitgeklapt of de regen viel al met bakken uit de lucht. Een mooie gelegenheid om een uitgebreide lunch te nemen.  Na de lunch was de bui voorbij en de straten al bijna weer droog en vervolgden we onze weg via Workum naar Makkum.
 
Van het begin van de afsluitdijk gingen we richting Bolsward. Tussen Bolsward en Sneek werden we door de navigatie over oude dijkwegen geleid. Himdyk, Hissedyk en Pikedyk, een ware speeltuin voor motorrijders. Met nog geen 100 meter rechte weg en eindeloze kronkelende bochten kwamen we in Sneek aan. Hier was het de bedoeling om de Watertoren te bezoeken maar de navigatie dwong ons door het overvollecentrum en het apparaat leek het spoor helemaal bijster te worden. Dan maarweer zo snel mogelijk de stad weer uit en op weg naar IJlst. Daar zijn we nog even neer gestreken op een terras. Het zonnetje scheen zo af en toe al weer. Via de Oostzee en Heerenveen was het niet ver meer naar de camping.
 
Op de camping wachtte ons een bijzondere verrassing. De overige campinggasten hadden ook een jaarlijkse BBQ in een tropische sfeer. Iedereen was kleurig uitgedost als een tropische verassing en het had meer weg van een travestie-zomercarnaval. Voor sommigen even slikken. Zoveel boops en naaldhakken had men niet verwacht. Maar de sfeer zat er goed in en onze gastheren hadden fantastisch werk gedaan. Een mooie tafel gedekt en heerlijke hapjes gemaakt. Wij konden gebruik maken van de uitgebreide BBQ van de camping.
Al met al een bijzonder geslaagde dag met mooie indrukken van alles wat Friesland te bieden heeft. Nogmaals extra dank aan onze gastheren Xander en Harry en de andere bewoners van de camping die belangeloos ons zo hebben weten te verwennen.
 
De hele dag is uitgebreid gefilmd door Storm, de bijrijder van Johan. Het monteren vergt nog wel even tijd. Neem later even de tijd om ook een indruk te krijgen van deze dag.
 
We hopen dat Cor en Sander het ook zo leuk hebben gevonden dat ze zich als lid aan melden voor toekomstige ritten. 
m 10 uur verzamelen bij Vd Valk Assen, was de opdracht van de voorzitter, die dit keer de toertocht voor deze dag had uitgezet. Het weer was qua voorspellingen niet zo heel erg goed, maar het was droog. Alle buien waren al overgetrokken.


Pasted Graphic

Pasted Graphic 1Pasted Graphic 2Pasted Graphic 4Pasted Graphic 5Pasted Graphic 6Pasted Graphic 7

Meer foto's oom van de BBQ volgen nog

Terug naar beginpagina
Naar de pagina met de overzichten van alle activiteiten